Τι θα έλεγε ο Νίξον εάν αποτύγχανε η αποστολή του Apollo 11

Στο φως η απόρρητη ομιλία του για το ενδεχόμενο αποτυχίας της πρώτης αποστολής προσελήνωσης

Στο φως η απόρρητη ομιλία του για το ενδεχόμενο αποτυχίας της πρώτης αποστολής προσελήνωσης

Η αμερικανική κυβέρνηση το 1969 προετοίμασε μία ομιλία για την πιθανότητα αποτυχίας της πρώτης αποστολής προσελήνωσης, η οποία ευτυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Η ομιλία γράφτηκε για τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον ως ομιλία έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η αποστολή του Apollo 11 δεν κατάφερνε να επιστρέψει τους Αμερικανούς αστροναύτες πίσω με ασφάλεια στην Γη, ανέφερε το Fox News.

Αποτέλεσμα εικόνας για νιξον ομιλια απολλο 11

Την σύντομη ομιλία συνέγραψε ο σύμβουλος του Νίξον, Ουίλιαμ Σαφάιρ το 1969 και παραδόθηκε στον επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Χ. Ρ. Χάλντεμαν.

Με τίτλο «Σε περίπτωση καταστροφής στην Σελήνη», η ομιλία απευθυνόταν προσωπικά στις εν δυνάμει χήρες του Νιλ Άρμστρονγκ και του Μπαζ Όλντριν και το υπόλοιπο έθνος γενικότερα. Το έγγραφο φυλάσσεται στην προεδρική βιβλιοθήκη και το μουσείο Νίξον.

— Brett Forrest (@BrettForrest89) July 15, 2019

«Αυτοί οι γενναίοι άνδρες, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για την επιβίωσή τους, αλλά γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα στη θυσία τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Σαφάιρ, στο ενδεχόμενο που το αμερικανικό διαστημικό σκάφος δεν κατάφερνε να σηκώσει τους αστροναύτες από την σεληνιακή επιφάνεια, θα είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από την πείνα. Η μόνη επιλογή τους ήταν η αυτοκτονία, δήλωσε το 1999. Ο τρίτος αστροναύτης Μάικλ Κόλινς από το μητρικό σκάφος θα έπρεπε να επιστρέψει μόνος στη Γη.

«Στην εξερεύνησή τους, έκαναν τους ανθρώπους του κόσμου να αισθάνονται σαν ένα. Στην θυσία τους, δεσμεύουν πιο στενά την αδελφότητα του ανθρώπου», αναφέρει.