Να πετάτε πλέον άφοβα αφού στο πιλοτήριο θα βρίσκονται οι Μάξιμος Λεοντίου και Ορέστης Μανώλη.

Οι Famagustars κατακτούν τους αιθέρες!

I believe I can fly. I believe I can touch the sky…αυτό το τραγούδι πρέπει να άκουγαν οι δύο νεαροί δυνητικοί πιλότοι και σκέφτηκαν να το κάνουν πράξη!

 

Σε πρόσφατο άρθρο του FAMAGUSTA.NEWS ενημερωθήκαμε για τους δύο νεαρούς Μάξιμο Λεοντίου και Ορέστη Μανώλη, ως οι πρώτοι κύπριοι μαθητευόμενοι πιλότοι που κατάφεραν να ολοκληρώσουν πτήση επιβατικού αεροπλάνου σε προσομοιωτή πτήσης σε ηλικία 16 και 17 χρονών αντίστοιχα.

Οι δύο νεαροί ασχολούνται απο μικρή ηλικία με την αεροπορία και τον αερομοντελισμο. Σήμερα, είναι και οι δύο μαθητευόμενοι πιλότοι οπου παράλληλα με τις σχολικές τους δραστηριότητες, εργάζονται σκληρά να αποκτήσουν την Ιδιωτική άδεια πιλότου (PPL),Private Pilot Licence.

Επικοινωνήσαμε με τον Μάξιμο Λεοντίου για να μας περιγράψει το επίτευγμά τους, αφού είναι οι πρώτοι έφηβοι σε Κύπρο και Ελλάδα που πέταξαν αεροπλάνο με προσομοιωτή πτήσης.

Αυτό που μας εντυπωσίασε πραγματικά είναι η ωριμότητα με την οποία μας μίλησε, πράγμα ασυνήθιστο για σημερινό έφηβο! Απο παιδί ήξερε τι ήθελε, έθεσε τους προσωπικούς του στόχους και κατάφερε να τους πετύχει.

Με τον Ορέστη τους ένωσε το κοινό όραμά τους για να κατακτήσουν μια μέρα τους αιθέρες. Και το πέτυχαν! Χθές, στις 16:00 τοπική ώρα Κύπρου “πέταξαν” με επιτυχία ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737-800 από Κοπεγχάγη προς Στοκγχόλμη με διάρκεια πτήσης 1,5 ώρα.

Όπως μας ανέφερε ο Μάξιμος, επέλεξαν την εν λόγω πτήση για να μάθουν και να γνωρίσουν τα τοπία αυτών των δύο χωρών. Ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες ενέργειες μιας πραγματικής επιβατικής πτήσης χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια από Εκπαιδευτή, απο την απογείωση/προσγείωση εώς και την προετοιμασία πτήσης (Flight Plan), αναφορά στον πύργο ελέγχου, λίστες ελέγχου και τις υπόλοιπες διαδικασίες λεγόμενες Pre-Flight checklists.

Για να καταλαμβαίνουμε κι εμείς οι “ανιστόρητοι”…ο προσομοιωτής πτήσης αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην εκπαίδευση ενός πιλότου αφου αναπαριστάνει ρεαλιστικές συνθήκες πτήσης.  For the record  οι πτήσεις σε προσομοιωτή είναι βασικό στοιχείο της εξέτασης ενός πιλότου και οι famagustars μας τα κατάφεραν ήδη! Πρακτικά μια προσομοίωση πτήσης δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από μία πραγματική πτηση αφού όλοι οι έλεγχοι, ενδειξεις, προγραμματισμοί και απαραίτητες ενέργειες είναι ακριβώς οι ίδιες. Η μόνη διαφορά είναι η ασφάλεια, που σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή ατυχήματος, δεν υπάρχει συντριβή. Επομένως, σε τεχνικό επίπεδο οι νεαροί πιλότοι ετοιμάζονται για την πτήση ενός πραγματικού πιλοτηρίου επιβατικού αεροσκάφους.

Μαθητές σήμερα και οι δύο στο Λύκειο Παραλιμνίου κάνουν ήδη τα πλάνα τους για το μέλλον, κι επειδή ξέρουν τι θέλουν είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουν! Ο Μάξιμος μας είπε ότι αμέσως μετά το Λύκειο θα αιτηθεί στην αεροπορική εταιεία WizAir στην Λιθουανία για να ολοκληρώσει την 18μηνη εκπαίδευσή του.

Εμείς να ευχηθούμε και στα δύο παιδιά να πετάξουν ακόμη πιο ψηλά και σαν σύγχρονοι Ίκαροι να μας κάνουν περήφανους και που ξέρεις…ίσως κάποια μέρα να μας “ταξιδέψουν” μαζί τους! Sky is the limit παιδιά! Fly higher!

Famagustars