Προσκυνηματική εκδρομή νέων Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

ΑΥΤΟ θα πει η Εκκλησία να βρίσκεται κοντά στην νεολαία!

FamaguSTAR δεν είναι μόνο οι σοσιαλιτέ, οι αθλητές και οι καλιτέχνες, αλλά και οι ιερείς! Ειδικά όταν αυτοί είναι οι π. Αυγουστίνος και π. Ηρακλείδιος. Πρωτοπόροι, καινοτόμοι, με αστείρευτες γνώσεις και με ένα ποίμνιο μεγάλο που το χαρακτηρίζει η ποικιλομορφία: “φανατικοί” ποιμένες, άνευ ορίου ηλικίας, κοινωνικού υπόβαθρου, νοοτροπίας.

Κι αυτό γιατί απλά έχουν το χάρισμα να “ξεσηκώνουν” ευχάριστα το κοινό, τόσο στα ΜΚΔ που κάθε ανάρτησή τους γίνεται viral, όσο και στην καθημερινή τους διαπροσωπική επαφή με τον κόσμο.

Πραγματικά όμορφες εικόνες απο την οργανωμένη προσκυνηματική εκδρομή στα ορεινά χωριά Φοινί και Όμοδος ομάδας νέων από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, με ποιμένα τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου την Τρίτη, 22 Αυγούστου 2019.

Οι νέοι μας, είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στο γραφικό χωριό Φοινί και να ενημερωθούν για τα παραδοσιακά αγγεία και λουκκούμια του.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Όμοδος και τον Ιερό Ναό (Μοναστήρι) του Τιμίου Σταυρού, όπου εκεί τους υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα οι εφημέριοι του ναού π. Κωνσταντίνος Ξενοφώντος και π. Νεόφυτος Ζήνωνος.

Στον Ιερό ναό φυλάσσεται ξύλινος Σταυρός με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο στο τέμπλο του ναού . Την επιφάνεια του Τιμίου Σταυρού κοσμούν διάφορες παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού. Στα τέσσερα άκρα του Σταυρού είναι οι τέσσερις Ευαγγελιστές, ενώ στο κέντρο του, βρίσκεται ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ που ονομάζεται και ΑΓΙΟ ΣΧΟΙΝΙΟ. Αποτελεί κομμάτι από εκείνο το σχοινί που οι Ρωμαίοι έδεσαν τον Χριστό πάνω στο Σταυρό οδηγώντας Τον προς τον Γολγοθά και είναι το μοναδικό που σώζεται στο κόσμο.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να προσκυνήσουν την τιμία κάρα του Αποστόλου Φίλιππου  η οποία φυλάσσεται μέσα σε αργυρεπίχρυση πυραμοειδή θήκη. Τη γνησιότητα του κρανίου αυτού μαρτυρούν οι σφραγίδες των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Μεγάλου Θεοδοσίου και Ηρακλείου. Το Ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας φυλασσόταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 31 Ιουλίου 1204. Μετά την άλωση της από τους Φράγκους μεταφέρθηκε για προφύλαξη στο χωριό Αρσινόη της επαρχίας Πάφου. Λίγο μετά το 1735 κλάπηκε η θήκη και το 1770 αντικαταστάθηκε από αυτή που σώζεται μέχρι σήμερα με δαπάνη του τότε Μητροπολίτη Πάφου Παναρέτου. Για μεγαλύτερη ασφάλεια η θήκη με το Αποστολικό Κρανίο μεταφέρθηκε πριν το 1788 στον Ιερό Ναού του Τιμίου Σταυρού Ομόδους.

Το μεσημέρι όλοι οι εκδρομείς κατέλυσαν  σε ταβέρνα της περιοχής. Έχοντας αποκομίσει  συγκινητικές αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα οι νέοι επέστρεψαν εις τα ίδια νωρίς το απόγευμα, ευχαριστώντας θερμά την Ιερά Μητρόπολη για την εκδρομή, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μια άλλη πνευματική ευκαιρία και συνάντηση.

Παρασκευή λουκουμιών στο ξακουστό εργοστάσιο “Πηλαβάκη” στο Φοινί.

Τραγούδια και διασκέδαση στο λεωφορείο…αχ νιάτα!

 

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου