Whole30: Γρήγορη απώλεια βάρους ή μία ακόμη δίαιτα;

Μπορεί τελικά να σας δώσει το έναυσμα και το κίνητρο για να αλλάξετε σταδιακά τον τρόπο ζωής και διατροφής.

Είσαστε έτοιμοι να πείτε αντίο για 30 ολόκληρες ημέρες στα μακαρόνια, τα δημητριακά, το αλεύρι, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τη σόγια, το αλκοόλ και όποιο έτοιμο τρόφιμο περιέχει πρόσθετη ζάχαρη; Εάν η απάντηση είναι πως ναι, τότε θα αγαπήσετε δίαιτα Whole30! Παρουσιάστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια από τη Melissa Hartwig, υπέρμαχο του υγιεινού τρόπου ζωής. Στο site της δίαιτας Whole30 μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες, προγράμματα διατροφής, αλλά και βιβλία ή προϊόντα για να αγοράσετε.

Η φιλοσοφία

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της η δίαιτα Whole30 δεν έχει ως στόχο την απώλεια βάρους. Αντιθέτως, αποσκεοπεί στην αλλαγή της διάθεση και των επιπέδων ενέργειας όποιου την ακολουθήσει πιστά. Πρακτικά αποκλείει από το καθημερινό διαιτολόγιο για, 30 ολόκληρες ημέρες, τροφές οι οποίες έχουν συσχετισθεί τόσο με χρόνιες φλεγμονές και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και με διαταραχές του μεταβολισμού. Η δίαιτα επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών, άφθονων λαχανικών ή φρούτων και καλών λιπαρών από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.  Μετά το πέρας της περιόδου αυτής, κανείς μπορεί να επαναφέρει σταδιακά στη διατροφή του τις «απαγορευμένες» ομάδες τροφίμων. Στόχος της αργής επανένταξης είναι οι ενδιαφερόμενοι να παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε τρόφιμο επηρεάζει το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειάς στο σώμα.

Τι μας αρέσει στη δίαιτα Whole30

Τι είναι εκείνο που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών;

 • Αποκλείει τροφές που σχετίζονται με «λαιμαργίες» και επεισόδια «υπερφαγίας».
 • Οι μαρτυρίες λένε πως βελτιώνει τη διάθεση, περιορίζει την υπνηλία, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, αντιμετωπίζει τα φουσκώματα και τον τυμπανισμό.
 • Δεν δίνει έμφαση στις θερμίδες, αλλά στη ποιότητα της διατροφής.
 • Δίνει έμφαση στα λαχανικά, στα φρούτα και στα πολύτιμα καλά λιπαρά.
 • Περιορίζει τα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετισθεί με την παχυσαρκία, αλλά και πολλά χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.

Τι δεν μας αρέσει στη δίαιτα Whole30

Εάν η δίαιτα Whole30 έχει τόσα πολλά οφέλη για το σώμα, γιατί δεν κατατάσσετε στη λίστα με τα «καλύτερα προγράμματα» διατροφής; Θυμηθείτε πως εκεί θα βρείτε πολύ ψηλά το Μεσογειακό πρότυπο.

 • Οι εμπνευστές της δεν είναι επιστήμονες υγείας ή της διατροφής, αλλά άνθρωποι που απλά αγαπούν τον υγιεινό τρόπο ζωής.
 • Δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της, παρά μόνο «μαρτυρίες» όσων την έχουν δοκιμάσει.
 • Αποκλείει σημαντικές ομάδες τροφίμων, άρα και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
 • Είναι μικρής διάρκειας και δεν «χτίζει» διατροφικές συνήθειες που μπορούν να διαρκέσουν για μια ζωή.
 • Αναφέρεται σε υγιείς ανθρώπους, και όχι σε άτομα με σημαντικό ιατρικό ιστορικό, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Γρήγορα μπορεί να γίνει μονότονη και περιοριστική.

Η ετυμηγορία

Η δίαιτα Whole30 κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα εμπορικά προγράμματα διατροφής που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Atkins, η Paleo, η Zone και άλλες, αποκλείουν σημαντικές ομάδες τροφίμων οδηγώντας σε πρόσκαιρη απώλεια βάρους. Όμως σε βάθος του χρόνου τα οφέλη των προγραμμάτων αυτών ατονούν, καθώς οι αλλαγές που προτείνουν είναι επιφανειακές. Ο ρόλος που η δίαιτα Whole30 μπορεί να παίξει είτε στην απώλεια βάρους, είτε στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού είναι να σας δώσει το έναυσμα και το κίνητρο για να αλλάξετε σταδιακά τον τρόπο ζωής και διατροφής 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]