Τα 7 οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

«Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα»-Πλάτων

Δεν είναι τυχαίο που αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Πλάτων, ο Αριστοτελης, αλλά και σύγχρονοι επιστήμονες, ψυχίατροι και ψυχολόγοι αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που επέχει η μουσική στην διαπαιδαγώγηση και στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, αλλά και των ανθρώπων γενικότερα.

Οι γονείς συνήθως θεωρούν περιττή την ενασχόληση με την μουσική, ή ίσως θεωρούν ότι η ενασχόληση με την μουσική είναι μια ελκυστική δραστηριότητα που αφορά μόνο τα ταλαντούχα ή τα προικισμένα παιδιά.  Πιθανόν να αγνοούν πόσο σημαντική θα αποδειχθεί στη ζωή τους. Η αλήθεια είναι ότι, η μουσική αφορά όλα τα παιδιά και έχει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Vermont, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να βελτιώσει την προσοχή των παιδιών, τον συναισθηματικό έλεγχο αλλά και να μειώσει το άγχος. Τόσο οι ψυχίατροι όσο και οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η μουσική έχει 7 σημαντικά οφέλη για τα παιδιά:

1.Διεγείρει τον εγκέφαλο: Η μουσική μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες αφού έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη.

2.Βελτιώνει την μνήμη: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική βελτιώνει όχι μόνο την ακαδημαϊκή πορεία ενός παιδιού αλλά και τη μνήμη.

3.Κοινωνικότητα: Τα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο μαθαίνουν να έχουν υπομονή, να συνεργάζονται και να εκτιμούν, προσόντα που θα τα κάνει πιο κοινωνικά.

4.Αποκτούν αυτοπεποίθηση: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι μια διαδικασία που θα δείξει στα παιδιά ότι μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν κάτι μόνα τους. 

5.Υπομονή: Τα παιδιά θα χρειαστούν αρκετή υπομονή στην ενήλικη ζωή τους για αυτό είναι καλό να μάθουν από νωρίς ότι για να δημιουργήσουν κάτι και να δουν τα αποτελέσματα θα πρέπει να δείξουν υπομονή.

6.Πειθαρχία: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση. Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα ότι για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να επιμείνουν και να μην τα παρατήσουν.

7.Δημιουργικότητα: Η μουσική καλλιεργεί τη δημιουργικότητα στα παιδιά, ένα απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική  τους σταδιοδρομία αλλά και την προσωπική τους ευτυχία.

Πηγή: kathimerini.gr

Στο μουσικό ωδείο Music S Cool υπο την διεύθυνση της Άντρης Τσίγκη, διδάσκονται πιάνο, βιολί, ντραμς, μπουζούκι, κιθάρα κλασσική και ηλεκτρική, φωνητική, θεωρία για παιδιά και ενήλικες, καθώς και μουσική προπαίδεια για νήπια. Τα μαθήματα γίνονται απο έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές μουσικής. Το ωδείο βρίσκεται στην διεύθυνση Δαιδάλου 22, 5281 Παραλίμνι. Για πληροφορίες στο τηλ. 99340405, 23002021.

https://www.musicscool.org/teachers