8 συμπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη πρωτεΐνης

Ανεπάρκεια πρωτεΐνης έχουμε όταν η πρόσληψή μας δεν μπορεί να συμπληρώσει τις ανάγκες του σώματος. 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό στην Κεντρική Αφρική και στη Νότια Ασία. Ωστόσο, και στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις: αυτοί που κυρίως κινδυνεύουν είναι όσοι ακολουθούν μια μη ισορροπημένη διατροφή, …

Ανεπάρκεια πρωτεΐνης έχουμε όταν η πρόσληψή μας δεν μπορεί να συμπληρώσει τις ανάγκες του σώματος. 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό στην Κεντρική Αφρική και στη Νότια Ασία.

Ωστόσο, και στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις: αυτοί που κυρίως κινδυνεύουν είναι όσοι ακολουθούν μια μη ισορροπημένη διατροφή, όπως και όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Τα ελάχιστα επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό μας προκαλούν αλλαγές στο σώμα μας. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι εμφανή και μπορούμε να τα εντοπίσουμε ώστε να προσθέσουμε  περισσότερες ποσότητες στη διατροφή μας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκαλείται από χαμηλά επίπεδα του ανθρώπινου ορού λευκωματίνης, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο υγρό μέρος του αίματοςσ, στο πλάσμα. Λόγω των μειωμένων επιπέδων της, δημιουργείται ογκωτική πίεση. έτσι, το υγρό συσσωρεύεται στους ιστούς προκαλώντας πρήξιμο.

Αν δεν αντιμετωπιστεί το λίπος στο ήπαρ, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε λιπώδη νόσο του ήπατος, σε αυτή την περίπτωση μη αλκοολική, προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή, ακόμα και ανεπάρκεια ήπατος. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί αποτελεί σύμπτωμα της έλλειψης πρωτεΐνης, αλλά ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι διαταράσσεται η σύνθεση πρωτεϊνών μεταφοράς λίπους, που είναι γνωστή ως λιποπρωτεΐνη.

Η έλλειψη πρωτεΐνης συχνά αφήνει τα σημάδια της στην επιδερμίδα, στα νύχια και στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πρωτεΐνη. Λέπτυνση της τρίχας, ξεθώριασμα, αλωπεκία και εύθραυστα νύχια είναι συνηθισμένα συμπτώματα.

Όταν η ημερήσια πρωτεΐνη είναι ελάχιστη, το σώμα τείνει να λαμβάνει πρωτεΐνη από σκελετικούς μύες για να διατηρήσει τις πιο σημαντικούς ιστούς και τις σωματικές λειτουργίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας.

Τα οστά μας επίσης υποφέρουν από ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Αποδυναμώνονται και έτσι αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης καταγμάτων.

Η επιβάρυνση της ανάπτυξης είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι υποσιτισμού στα παιδιά. Και η επιστήμη δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και στην διαταραγμένη ανάπτυξη.

Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας κυρίως τη σοβαρότητα και ένταση των μολύνσεων.

Όταν έχουμε έλλειψη πρωτεΐνης, το σώμα μας προσπαθεί να αποθηκεύσει πρωτεΐνη, αυξάνοντας την όρεξή μας, ενθαρρύνοντάς μας να βρούμε κάτι να φάμε. Δεν αποτελεί συχνό σύμπτωμα, ωστόσο έχει μια λογική, καθώς ο οργανισμός μας θέλει να διατηρήσει το βάρος και την υγεία του.

Via